Fotball: en sport som binder verden


Er du en fotballfan som dør hardt? Historien til spillet må registreres i tankene til selv den yngste av å “ville være” en stor fotballspiller.

Fotball: en sport som binder verden

Fotball er kjent blant vanlige mennesker med navnet ‘Fotball’. Begrepet “Fotball” er avledet av ordet “Assoc” som igjen kommer fra “Association”. Spillet handler i bunn og grunn om å “spille ball med føttene”.

I dag spilles fotball på et profesjonelt nivå over hele verden, og millioner av mennesker drar regelmessig til fotballstadioner for å følge favorittlagene sine, mens milliarder flere ser spill på TV. Fordi fotball vekker stor lidenskap og spiller en viktig rolle i livene til individuelle fans, lokalsamfunn og til og med nasjonen; derfor hevdes det ofte å være en av de mest populære idrettene i verden.

Fotballkampen, spilt mellom to lag med 11 spillere hver, er den desidert mest populære sporten i verden. Spillet spilles med en ball på et rektangulært gressfelt med et mål i hver ende av feltet. Målet med spillet er å score et mål ved å manøvrere ballen mot motstanderens mål. Laget som scorer flest mål på slutten av kampen vinner. Et spill autorisert av en dommer, som har “full myndighet til å håndheve spillloven med hensyn til kampen han er utnevnt til” og hvis avgjørelse er endelig. Dommeren får assistanse av to assistentdommer. En standard fotballkamp for voksne består av to 45 minutters perioder hver, kjent som en seksjon. Det er vanligvis en 15 minutters “halvtid” pause mellom deler. Slutten av spillet er kjent som “fulltid.”

Fotballens moderne historie går tilbake til mer enn 100 år. Det hele begynte i 1863 i England, da Rugby fotball og fotball forgrenet seg på forskjellige baner og verdens første fotballforening ble stiftet – Fotballforbundet i England. Begge fotballformene har samme grunnlag, og begge har lange og intrikate forgrenede stamtrær. Etter Det engelske fotballforbund er de nest eldste den skotske FA (1873), FA of Wales (1875) og den irske FA (1880). På tidspunktet for den første landskampen hadde England ingen andre partnerforeninger å spille mot. Spredningen av fotball utenfor Storbritannia, hovedsakelig på grunn av britisk innflytelse i utlandet, startet sakte, men samlet snart fart og spredte seg raskt over hele verden, og i dag er det en ubestridelig sannhet at spillet har store fans over hele verden.

Perfeksjonisten som frelste Fotball-Tyskland

Fotball er regulert internasjonalt av International Federation of Football Associations (FIFA). Den mest prestisjetunge internasjonale fotballkonkurransen er verdensmesterskapet, som arrangeres hvert fjerde år. Mer enn 190 landslag konkurrerte i kvalifiseringsturneringer i kontinentalsammenslutningen om en plass i finalen. Siden 1900 har sommer-OL også holdt fotballturnering. Etter verdensmesterskapet er den viktigste fotballkonkurransen Kontinentale mesterskap, som arrangeres av hvert kontinentalt konføderasjon og blir konkurrert blant landslagene. Dette er EM (UEFA), Copa América (CONMEBOL), African Cup (CAF), Asian Cup (AFC) innsendingsartikler, CONCACAF Gold Cup (CONCACAF) og OFC Nations Cup (OFC).